De jaren '70

Mijn eerste voorzichtige schreden op het amateurtoneel-pad. (of anders; hoe komt iemand erbij om te gaan toneelspelen)!

Het is 1972, ik ben 16 jaar, woon te IJmuiden en werk aldaar als leerling kok in het Anthonius/Zeeweg Ziekenhuis en ben lid van de personeelsvereniging 'ZeZiOn' (zeeweg ziekenhuis ontspanning) en we maken revue, allemaal korte sketches en diverse liedjes. Drijvende kracht was  ene Joop Raven en regie was in handen van oa Lilian van der Velde. (Heb daar toen ook Leo Commandeur en Bea van der Stelt ontmoet. Beide zal ik jaren later tegenkomen bij 't Voetlicht) In 1973 moet ik, zeer met tegenzin, ruilen van werkgever ivm het moeten hebben gehad van meerdere stageplekken. Ik ruil met ene Jan Kees.. Hij gaat naar het Zeeweg Ziekenhuis en ik kom terecht op Schoterhof in Haarlem. Aanvankelijk met grote tegenzin, toen nog niet wetende dat ik daar bijna 40 jaar zou blijven..

Maar da's weer een heel ander verhaal..

De jaren '80

Ondertussen ben ik woon en werkzaam te Haarlem (Schoterhof) en ik word gebeld door ene Bea (v.d. Stelt) uit IJmuiden, die speelt bij 'het voetlicht' te IJmuiden, of ik een rol wil spelen aldaar want er is daar een hevig tekort aan heren en Bea moest gelijk aan mij denken, dus…. Ik 'op toneel' te IJmuiden! Mijn eerste grote rol was in 'Blijf zitten waar je zit' ik speelde ene Norman een verlegen wiskundeleraar die samen met z'n tantes (Heleen de Haan en Gre van Dam) de pannen van het dak speelde, vooral die debutant.. (en dat was ik dus) 'daar zou het voetlicht nog veel plezier van hebben' aldus de plaatselijke courant!

Het witte theater - by; eric coolen

Aanvankelijk traden we In de jaren '80 van de vorige eeuw met 'het Voetlicht' meestal op in de plaatselijke stadsschouwburg, later speelde we steeds vaker in het witte theater. Ik heb daar mijn  allermooiste (toneel) -herinneringen aan!

 

1982 - 1999

Ik speel, bij het Voetlicht vele rollen in evenzovele toneelstukken / eenakters met heel erg veel plezier  en onder verschillende regisseurs oa; Hannie Boelhouwer, Jo Belfroid, Betty Esselaar en Okke C Emmens. Deze laatste krijgt het voor elkaar om uit mij nóg meer te halen dan ik zelf dacht dat er in zat, en we worden goede 'toneel-vrinden'. Ondertussen begint bij mij het 'ook es willen regisseren-bloed' te borrelen….

1999 - 2011

Een van de eerste stukken die ik voor het Voetlicht regisseerde was; 'gemengde gevoelens', een toneelspel door ons zelf bedacht, geschreven en uitgevoerd.. Het stuk werd met evenzovele 'gemengde gevoelens' ontvangen ;-) maar een eerste regie-stap was gezet en titels als; 'de fluitende jager', 'welwezen', 'de collectie', en 'one for the road @ victoriastation' zullen weldra volgen. En na een regiecursus bij stichting 'de kunst' gevolgd te hebben heb ik de smaak nog meer te pakken..  

Nu 'echt' aan de slag, vol van zin en ideeën!

Na een aantal eenakters te hebben geregisseerd, soms nog samen met Okke, ga ik nu solo aan het grotere, echte werk, beginnen.. Na 'scheiden' en de 'woonboot' met veel succes te hebben afgeleverd, heb ik mijn zinnen gezet op 'FESTEN' van Thomas Vinterberg, een zwaar drama over kindermisbruik. en 'CLOACA' van Maria Goos, over 4 vrienden die elkaar na jaren te vergeefs te hulp schieten met fatale afloop.  Ook deze werden beide zéér lovend ontvangen! Naast allerlei prachtige andere voorstellingen die ik samen met veel lieve mensen gemaakt heb, zijn deze twee laatste toch wel mijn meest favoriet!